Fonksiyonel Tıp Tanımı, Alternatif Tıp ve Klasik Tıp ile İlişkisi

Fonksiyonel tıp çoğu zaman alternatif tıp kavramıyla karıştırılır. İkisinin aynı şey olduğu düşünülse de aralarında farklılıklar vardır. Aslında FT (fonksiyonel tıp); fakültede okutulan tıbbın ta kendisidir. Tek farkı, tıp fakültesinde öğrenilen kronik hastalıklara farklı bir bakış açısıyla yaklaşması, sorunun altında yatan nedene odaklanarak tedavi için bu doğrultuda bir yol haritası çizmesidir.

Kronik rahatsızlıkları engellemek, erken aşamada tespit etmek ve tedavisini gerçekleştirmek için kişiye özel teknikler kullanır. Hastanın biyolojik dengesizliklerine eşzamanlı olarak farklı planlarla aynı anda müdahale eder. Yani kombine tedavi anlayışıyla hareket eder. Kişinin sağlık problemine yol açan faktörleri saptamaya, bunları ortadan kaldırmaya, hastalığı sebebinden yola çıkarak çözümlemeye çalışır.

Bunu bir örnekle şöyle açıklamak mümkündür:

Hastalara teşhis koymak yasaklansaydı hekimlik yapmak mümkün olmazdı. İş yalnızca hastalığın adını koymak kadar basit değildir. Asıl mesele, hastalığın altında yatan şeyin ne olduğunu belirlemektir. Hastada oluşan disfonksiyonu, bozulan homeostazis dengesinin hangi bölgeleri etkilediğini bulmak lâzımdır. Fonksiyonel tıp anlayışı buna dayanır. Geniş bir perspektiften bakan fonksiyonel tıp hekimleri hastayı ve hastalığı bir bütün olarak değerlendirir. Organizmaya nasıl bir sistematik kullanılarak yaklaşılması gerektiğine karar verir. Sadece hastalığa tanı koymak değil, onu neyin tetiklediğini saptamak amaçlanır.

Yani fonksiyonel tıp teşhis ve tedaviyi basite indirgemez. Sorunu kökünden çözüme kavuşturmayı hedefler. Bu itibarla hasta bireyin biyolojik sistemlerinde meydana gelen disfonksiyona yoğunlaşır, organizmanın niçin homeostazı kaybettiğine yönelir.

Fonksiyonel tıp, aynı klasik tıp gibi hastalığa tanı koymak için uğraşır. Fakat amacı yapay bir isim belirlemekle yetinmek değildir. Bilakis, ilgilendiği bireye özgü biyolojik disfonksiyonları esas alır.

Klasik Tıp ve Fonksiyonel Tıp Karşılaştırması
  1. Klasik tıpta hekimler, hastada mevcut olan rahatsızlığı araştırır. Fonksiyonel tıp; var olan hastalığın nasıl bir bireyde olduğunu inceler. Başka bir ifadeyle klasik tıp ‘hastalık’, fonksiyonel tıp ‘hasta’ merkezlidir.
  2. Klasik tıp organın tedavisini gerçekleştirir. Fonksiyonel tıp organizmayı iyileştirir.
  3. Klasik tıp disease management yani hastalık yönetimi üzerine kuruludur. Fonksiyonel tıp sağlığın korunmasına ve geri kazanılmasına odaklanmıştır.
Fonksiyonel Tıp ve Alternatif Tıp İlişkisi

Yukarıdaki cümleler size fazla bir şey ifade etmiyor olabilir. Ancak fonksiyonel tıp ile ilgili bilgi dağarcığınızı genişlettikçe bu ifadelerin son derece objektif ve net olduğuna hak vereceksinizdir.

Alternatif tıbbın dışında yer alan fonksiyonel tıp, bu yaklaşımlardan büsbütün uzak değildir. Gerçi ‘integratif tıp’, ‘tamamlayıcı tıp’ ve benzeri kavramlar arasında ince nüanslar vardır. Fakat bu mevzuda söz konusu mefhumların farklarına değinmek gereksizdir. Yalnızca; fonksiyonel tıbbın alternatif tıp yaklaşımlarını reddetmediği, bunlardan da yararlandığı rahatlıkla söylenebilir. Klasik tıp gibi, alternatif tıbba karşı mesafeli durmayan fonksiyonel tıp; tam tersine onunla bağlantı hâlindedir.

Akupunktur yöntemi migren hastasına doğru bir şekilde tatbik edildiğinde veya PEMT enerji tedavisi fibromyalji hastasına düzgün bir biçimde uygulandığında; hastanın bundan olumlu etkileneceğini kabul eder. Aynı şekilde etkili bir nöral terapinin trigeminal nöralji hastası olan bir insana iyi geleceğini söyler. Bunların hastayı önceki sağlığına yaklaştıracağını, fiziksel ve kimyasal pek çok yan etkisi bulunan ilaçlara göre daha güvenli olabileceğini savunur.

Ne var ki alternatif tıp ile fonksiyonel tıp müteradif kavramlar değildir. İşlevleri tamamen farklıdır.

Fonksiyonel tıp kronik kompleks rahatsızlıklara nasıl yaklaşılması gerektiğine ilişkin bir sistematik önerisi, metodoloji ve yol haritasıdır.

Lâkin alternatif tıp –deyim yerindeyse- sanki bir nalbur dükkânı gibidir. Orada, farklı ihtiyaçlar için değişik malzemeler bulma imkânınız vardır: Birbirinden bağımsız yüzlerce yöntem, uygulama, tedavi prensibi…

Fonksiyonel tıbbın sac ayakları; kalıcı etki, bütünsel ve bireysel yaklaşımdır. Bunlarla alternatif tıp yöntemlerinde karşılaşmak mümkün değildir.