Fonksiyonel Tıp Hakkında Merak Ettikleriniz

Fonksiyonel Tıp Nedir?

Fonksiyonel tıbbın anlaşılması, modern tıpta benimsenen bakış açısının değerlendirilmesiyle mümkündür. Modern tıp tarafından gerçekleştirilen tedaviler birtakım prosedürlerle sınırlı olduğundan bu, hastalara yeteri kadar vakit ayrılmasını engellemektedir. Her hekim kendi uzmanlık alanına giren sistem veya organlarla ilgilenerek o perspektiften bakmakta ve tedavi planını buna göre oluşturmaktadır. Tedavilerin radyolojik bulgu ve laboratuvar sonuçlarıyla kısıtlanması, metabolik ve kalıtsal özelliklere göre kişiselleştirme yapılmasını önlemektedir.

Genellikle kronik rahatsızlıklarda semptomatik tedavi uygulanmakta, %100 iyileşme sağlanamamaktadır.

Fonksiyonel Tıpta Koruyucu Hekimlik Esas Alınır

Fonksiyonel tıp bir hastalık meydana geldiğinde tedavi için, altta yatan sorunlara odaklanır. Yani buna yol açan fonksiyon bozukluklarının dengelenmesine ve düzenlenmesine öncelik tanır. Fonksiyonel tıp, yeni ortaya çıkarılan tıp bilgilerini kliniğe yansıtır. Tek bir sisteme veya organa bağlı kalmaz. İnsan vücuduna bütünsel bir bakış açısıyla yaklaşır. Bu yüzden ‘bütünsel tıp’ olarak da bilinir.

Alternatif Tıp ve Fonksiyonel Tıp Farklı şeylerdir

Fonksiyonel tıp hastayı incelemeye ilk olarak bağırsaklarından başlar. Zira ikinci beynimiz bağırsaklarımızdır ve bağışıklık sistemimizi de temelde onlar yönetir. Bütün hastalıklar özünde ‘Geçirgen Bağırsak Sendromu’na dayanır. Bunu; ‘ağırsakta aşırı geçirgenlik veya sızdırma’ diye tanımlamak da mümkündür.

Söz konusu rahatsızlıkta bağırsağın iç duvarını saran hücreler sıkı bir şekilde kkapalıdır. Bu da sindirimin ardından atıkların gaita çıkışına kadar toplanmasını etkiler. Yahut bu bağlar; kanserojen, ağır metal ve toksin maddelerin kana karışmasını önleyemeyecek kadar gevşektir ve işlevini kaybetmiştir. Aşırı bağırsak geçirgenliğini tedavi etmenin ilk adımı, problemin sebebini belirlemektir.

Zonulin Ne Demektir?

Bağırsak astarında bulunan sıkı bağların açılıp kapanmaları zonulin adlı protein sayesinde gerçekleşir. Ancak bu proteinin aşırı miktarda çoğalması bağırsakta sızdırmaya neden olur. Bu da boşaltım kanalında yer alan atık maddelerin kolayca dolaşım sistemine geçişini mümkün kılar. Kanda ölçülen zonulin düzeyi bağırsak geçirgenliğine işaret eder. Ayrıca LGS yani geçirgen beyin sendromunun da en önemli semptomlarından biri kandaki zonulin seviyesidir.

Eliminasyon Ne Demektir?

Bağırsak geçirgenliği olan hastalara önerilen ilk şey eliminasyon diyetidir. Bu diyetin doğru planlanması hayati önem taşımaktadır. İyileşme sürecine ivme kazandıran bu diyet eksik veya yanlış tatbik edilirse hastalığı daha da ağırlaştırabilir. Bu yüzden eliminasyon diyeti, fonksiyonel tıp diyetisyenliği belgesi almış sağlık personelleri tarafından düzenlenmelidir.

Eliminasyon diyeti; isminden de belli olduğu gibi elimine etme üzerine kuruludur. Yani çeşitli besinleri belli bir süre boyunca yasaklar. Bazı gıdaların yapıtaşları vücudumuz tarafından antijen olarak algılanır. Bunun üzerine bağışıklık sistemi antikor üretmeye başlar. Yani ortada düşman olmamasına rağmen silahlanır. Kendini; faydalı ve zararlı ayırımı yapmadan her şeyi silip süpürmeye programlar. Amacı, tehditlere karşı hazırlıklı olmak ve kendisini onlardan muhafaza edebilmektir.

İşte eliminasyon diyetinde antijen benzeri yiyecekler çıkarılır. Hasta periyodik olarak izlenir. Yapılan kontrollerle bireylerin diyete nasıl metabolik tepkiler verdiği takip edilir. Bu süre zarfında çeşitli besinlerin tüketilmemesine bağlı mineral ve vitamin yetersizlikleri görülebilir. Onun için takviye alımı yapılmalı; onarım ve iyileşme süreci hızlandırılmalıdır.

Kimler Fonksiyonel Tıp Diyetini Hangi Durumlarda Uygular?
  1. Herhangi bir dönemde antibiyotik ya da antiasit kullanmış olanlar
  2. Tütün mâmulleri veya alkol gibi zararlı madde almış olanlar
  3. Otoimmün hastalıkları olanlar yahut bu hastalıklara ait semptomlar gösterenler
Otoimmün Hastalıklar Nasıl Belirti Verir?
  1. Hiperaktivite
  2. Akne oluşumu
  3. Reflü
  4. Anksiyete
  5. Alzheimer
  6. Alerjiler
  7. Astım
  8. Artrit
  9. Kan pihtilaşması
  10. B12 eksikligi
  11. İshal, kabızlık, mide ekşimesi, hazımsızlık, şişkinlik, gaz
  12. Depresyon
  13. Kardiyovaskuler hastaliklar
  14. Bilinç bulanıklığı
  15. Egzama
  16. Göz kurulugu
  17. Safra taşı
  18. Fibrokistik meme
  19. Baş ağrıları
  20. Saç dökülmesi
  21. Bitkinlik
  22. Kas ağrısı
  23. Eklem ağrısı
  24. Karın yağlanması
  25. Obezite
  26. Kısırlık
  27. Insomnia
  28. Pankreatit
  29. Otizm
  30. Rahim kistleri
  31. Gut

Bakım standartları tarafından dayatılan ilaç tedavileri bağışıklık sistemini hedef alsa da asıl odaklanılması gereken sindirim sistemidir.

Otoimmün Hastalıklar Nelerdir?
  1. Skleroderma
  2. Krest sendromu
  3. Fibromiyalji
  4. Miyozit
  5. Artirt
  6. Sedef
  7. Çölyak
  8. Chron
  9. Hepatit
  10. Diyabet
  11. Ülseratif kolit
  12. Lupus
  13. Graves
  14. Haşimato
  15. SJÖGREN sendromu
  16. MS
  17. Saçkıran

Bu hastalıklardan herhangi birine sahip olan bir kişi, diğerlerine de yakalanma riski taşımaktadır. Çünkü otoimmün hastalıklardan biri varsa, başka bir otoimmün hastalık meydana gelme ihtimali 3 kat daha fazladır.