Fibromiyaljiye Fonksiyonel Tıp Yaklaşımı

Fibromiyalji; kas ağrısı, uyku bozuklukları, yorgunluk, zihinsel fonksiyonlarda bozulma, bilinç karışıklığı, bazı vücut bölgelerinin hassaslaşması, depresyon gibi semptomlarla seyreden bir hastalıktır. Her 50 kişinin birinde görüldüğü bilinmektedir. Öngörülen konvansiyonel tıp belirtilerinin kontrol altına alınmasında antidepresanlardan ve ağrı kesici ilaçlardan yararlanılır.

Fonksiyonel tıp ise, tüm kronik rahatsızlıklarda olduğu üzere fibromiyaljiye de, sebebe odaklı bir bakış açısıyla yaklaşır. Yani hastalığa yol açan faktörleri tespit etmeye ve bunları ortadan kaldırarak kişiye eski sağlığını geri kazandırmaya odaklanır. Fibromiyaljiden iyileştirilmesinde fonksiyonel tıbbın da önemli katkıları vardır. Aşağıda, temel fibromiyalji nedenlerinden 9 tanesine değinilmiştir:

1. Kandida Çoğalması

Kandida mantarının bağırsaklardaki oranı düşüktür. Bunlar, artış göstermediği sürece bağırsak sağlığının devamına destek olurlar. Fakat kontrolsüzce çoğaldıkları takdirde bağırsak duvarını aşarak kan dolaşımına geçerler. Bu da vücudu zararlı maddelere maruz bırakır. Pek çok sağlık sorununu beraberinde getiren bu durum, fibromiyaljiyi de tetikler.

2. Gluten İntoleransı

Glutenin 50’den fazla hastalık ile ilişkisi vardır. Gluten intoleransın birçok belirtisi sindirim sistemiyle bağlantılı değildir. Genellikle zihinsel bozukluk, ağrı, davranış sorunları, uyku problemleri, depresyon ve yorgunluk gibi nörolojik semptomlardır.

3. Vitamin Eksiklikleri

Fibromiyalji tanısı almış olan bireylerde B12 eksikliği, D vitamini ve magnezyum yetersizliği sıklıkla görülür. Hastaların bazıları yalnızca magnezyum takviyesi yapılarak tedavi edilebilirken bazılarında vitamin ve mineral takviyelerinin kombine olarak uygulanması gerekebilir.

4. Tiroid

İnsanların büyük çoğunluğu bu problem ile karşılaşır. Kimileri buna sahip olduğu halde farkına varmaz ve yaşamını bu şekilde sürdürür. Tiroid sorunu olan hastaların yaklaşık %90’ında hipotiroidi gözlemlenir. Tiroid bozukluğunun saptanmasında 6 ayrı kan değeri incelenir. Bu değerlerin referans aralığında olması bir anlam ifade etmez. Çünkü istenen şey, bunların optimal değerlerde olmasıdır. Eğer optimal değerlere ulaşmamışsa tedavi edilmesi gerekir.

5. Glutatyon Eksikliği

Vücudumuzdaki detoks sistemini meydana getiren en önemli parçalardan biri glutatyon molekülüdür. Glutatyon vücut tarafından tekrar kullanılabilir. Ancak toksik yük aşırı derecede artarsa bu mümkün olmaz. Glutatyon üretimi ve yeniden kullanımı GSTP1 ve GSTM1 enzimlerine bağlıdır. Fibromiyalji hastalarında alfa lipoik asit ya da glutatyon takviyesi gibi glutatyon öncüleri faydalı olabilir.

6. Cıva Toksisitesi

Vücut için en toksik maddelerden biri cıvadır. Bu nedenle biyolojik diş hekimlerinin genel tavsiyesi, amalgam dolguların çıkarılmasıdır. Fibromiyaljinin, nörolojik hastalıkların, otoimmün rahatsızlıkların, kronik yorgunluğun, kanser ve diğer kronik sorunların cıva zehirlenmesi nedeniyle ortaya çıkma riski vardır.

7. Adrenal Yorgunluk

Böbrek üstü bezleri yani adrenal bezler kronik ağrı nedeniyle stres altında kalabilir. Buna yol açan şey bazen Candida mantarı, gıdâ intoleransı olabilir. Kimi zaman da sorumlu faktör miko toksinler, vitamin eksiklikleri ya da cıva toksisitesidir. Temel sebep belirlenip giderilinceye kadar adrenal yorgunluk geçici olarak çeşitli bitkilerle hafifletilebilir.

8. Miko Toksinler

Bu maddeleri toksik küfler üretir. Kişiyi miko toksinlerin etkilerine açık hâle getiren genler toplumun ortalama %25’inde görülür. Miko toksinler konvansiyonel küf testleriyle tespit edilmez. Bunun için söz konusu toksinleri gösteren idrar testinden yararlanılabilir.

SIBO (İnce Bağırsakta Aşırı Bakteri) ve Bağırsak Geçirgenliği

Şeker tüketimi veya antibiyotik kullanımı bağırsaktaki bakteri dengesini bozabilir. Bunun sonucunda besin emilimi tam olarak yapılamaz. Geçirgen bağırsak ve SIBO problemi gluten nedeniyle de gelişebilir. Bu sorunlar gıdâ intoleransına sebebiyet verir. Yani her ikisi de birbirine davetiye çıkarır. Bundan dolayı fibromiyalji yahut farklı bir otoimmün hastalık varlığında yapılması gereken ilk şey, bağırsakların tedavi edilmesidir.

Bu listede yer verdiğimiz faktörlerin birbiriyle yakın bir ilişkisi vardır. Bütün kronik hastalıkların ve özellikle fibromiyaljinin temelinde yalnızca bir değil, birden çok sebep yatar. Hatta yukarıdaki nedenlerin hepsini aynı anda gözlemlemek bile mümkündür. Hastalığın kökenine inerek sebebin ne olduğunu saptamak zordur. İşte burada devreye fonksiyonel tıp hekimleri girmektedir.