![](https://www.semabayraktar.com/wp-content/uploads/2021/04/fonk-tip-1.jpg)
Fonksiyonel Tıp Nedir?
Kişinin genetik faktörlerini , yaşam tarzını ve beslenme şeklini yani epigenetiğini ön planda tutarak kronik hastalıklarını tedavi edici boyutlarda düzenlemektir. Fonksiyonel tip yaklaşımında kişi zihinsel bedensel ruhsal fiziksel ve sosyal çevresi ile birlikte değerlendirilir. Fonksiyonel tıp yaklaşımında amaç hastalıkların nasıl ve neden ortaya çıktığını bulmaktır.
Fonksiyonel tip yaklaşımı ile SİBO, ülseratif kolit, crohn hastalığı, migren, huzursuz bacak sendromu, fibromiyalji, kalp damar hastalıkları, tüm otoimmün hastalıklar (diyabet, haşhimato, romatoid artrit gibi ) kronik ishal, kronik kabızlık, akne, egzamalar, atopik dermatitler, göz kuruluğu, Sedef hastalığı, artritler, mide hastalıkları, osteoporoz, menopoz, hormonal sorunlar, depresyon gibi tüm kronik hastalıkların temeldeki aksaklıkları tespit edilir. Kadınlarda menopoz ile artan osteoporoz, kalp damar hastalıkları , bilişsel sorunlar replasman tedavileri ile minimuma indirilir. Fonksiyonel tıp yaklaşımı ile erkeklerde de hormonal sorunlara da replasman tedavileri ile yaklaşılır.
Fonksiyonel tıbbın en ünlü babası diyebileceğimiz doktor Mark Hyman fonksiyonel tıbbı şöyle açıklar ; birbirinden farklı organların birbirinden bağımsız bir şekilde nasıl çalıştıklarını anlamaya çalışmak yerine, vücudun sistemik bir bütün olarak nasıl çalıştığını anlamamız gerekir. Biz insanları tedavi etmeye çalışmalıyız, vücutlarının parçalarını değil. Hastalığın nedenlerini tedavi etmeliyiz, belirtilerini değil.
Fonksiyonel Tıp Hekimi Kimdir?
Kronik inflamatuar rahatsızlıkları iyileştirmek ve hastanın bozulan sağlığını eski hâline getirmek üzere tıbbî destek sunan doktora fonksiyonel tıp uzmanı denir. Kronik inflamatuar hastalıkların yelpazesi oldukça geniştir. Kalp-damar hastalıkları bunların başında gelmektedir. Ayrıca romatolojik (romatizma ile ilgili) rahatsızlıklar, tiroid hormonuyla ve tiroid beziyle ilişkili bozukluklar, Multipl Skleroz, kanser, astım ve alerji de bu kapsamda değerlendirilir.
Bütün bu sağlık sorunları genellikle kronik inflamasyondan kaynaklanır. Fonksiyonel tıbbî destek bahsi geçen hastalıkların temel tedavisine yardım eder.
Fonksiyonel Tıp Uygulamaları Nelerdir?
- Öncelikle hastaya bazı genetik, mikrobiyolojik ve biyokimyasal testler uygulanır.
- Böylece ona özgü bir tedavi programı hazırlanır.
- Dengeli beslenmeyi sağlama, çevresel toksinlerden uzaklaştırma, vücut detoksu, egzersizle desteklenen ve stresten izole edilmiş sağlıklı bir yaşam tarzını benimsetme fonksiyonel tıbbın görevidir.
- Öte yandan fonksiyonel tıp uzmanları kişilerin enerji metabolizmasını, mikrobiotasını, bağışıklık sistemini, hormonlarını düzene sokmak ve vücut fonksiyonlarını optimal düzeyde tutmak amacıyla mikrobesin takviyeleri uygularlar.
- Psikolojik ve sosyal etmenlerin hastalığı nasıl etkilediğini ayrıntılı tetkikler ile açığa çıkarırlar.
- Bu doğrultuda hastaya özel spesifik tavsiyelerde bulunurlar.
Fonksiyonel Tıp Tedavisinde Dikkat Edilecekler
- Fonksiyonel tıp uzmanı tarafından önerilen şeyleri yerine getirmeniz, ana tedavinizi bırakabileceğiniz anlamına gelmez. Bu itibarla, fonksiyonel tıp desteği görürken, asıl tedavinizi de sürdürmeniz gerekir.
- Hastalığınızla hangi tıp birimi ilgileniyorsa fonksiyonel tıp hekiminizin o bölümle koordinasyon hâlinde olması lâzımdır. Bazı hastalıkların tedavisinde konsültasyona ihtiyaç duyulur. Fonksiyonel tıp hekiminiz, temel tedavinizi yöneten doktorlarla iletişimde kalmalıdır.
- Fonksiyonel tıp, destekleyici ve koruyucu hekimlik uygulamalarının bütünüdür. Dolayısıyla tıp eğitimi almış olan herkes bu hizmeti sunabilir. Ne var ki fonksiyonel tıp uygulama alanında standart tıptan farklı olarak değişik testlerden ve hastaya mahsus analizlerden yararlanır.
- Bundan dolayı fonksiyonel tıbba ‘geleceğin kişiye özgü bütünsel tıbbı’ gözüyle bakılabilir.
- Fakat yukarıda da ifade edildiği gibi, gerçekleştirilen fonksiyonel tıp uygulamaları branş doktorunun bilgisi dâhilinde olmalıdır.